Do’s and don’ts in Zuid Oost Azië

Motor-@-Chiang-MaiWellicht kent u het beeld van een groep toeristen op fietsen, met of zonder vlaggetjes, die ogenschijnlijk blind voor alles om zich heen toch als doel heeft om zo snel mogelijk zo veel mogelijk tot zich te nemen. Dat dit misschien niet de beste manier is om je werkelijk onderdeel te voelen van de cultuur van het land van bestemming is een gegeven waar wellicht over gediscussieerd kan worden. In onze ervaring is enige kennis vooraf van de gewoontes en gebruiken van de vakantiebestemming onmisbaar en zal die voorkennis zich dubbel en dwars terugbetalen tijdens het verblijf. Om een en ander in relatie tot Zuid Oost Azië duidelijk te maken heeft dit artikel als doel om kort maar krachtig uiteen te zetten wat enkele van de do’s and dont’s zijn van een vakantie in Zuid Oost Azië.

Leer de taal

Uiteraard is het wat veel om te verwachten dat je na enige studie thuis volledige gesprekken kan voeren met de lokale bevolking. Zeker aangezien de meeste talen in Zuid Oost Azië een complexiteit bezitten die ons westerlingen vaak te boven gaat. Toch loont het de moeite om in ieder geval een rudimentaire kennis te bezitten van de taal en wat losse zinnen en uitdrukkingen te kennen. De meeste mensen stellen het meer dan op prijs als je ze in de eigen taal gedag kan zeggen, kan vragen hoe het met ze gaat en kan vertellen wie je bent en waar je vandaan komt. Neem de tijd om vooraf aan de vakantie wat van de taal te leren en wees vooral niet bang om je tong te breken over, voor ons, soms onuitspreekbare woorden en klanken. Het loont om je comfort zone in deze thuis te laten en het gewoon te proberen. Een absolute to do.

Religie

In grote delen van Zuid Oost Azië, op Indonesië na is het Boeddhisme verreweg de belangrijkste religie. Op zich een vrij tolerante en vredelievend geloof maar net zoals alle andere religies onderheven aan regeltjes en voorwaarden. Het meest voor de hand liggende voorbeeld van een don’t hier is je dresscode. Pas je kleding aan op de plekken waar je bent en waar je bij een gebrek daaraan kunt verwachten dat daar aanstoot aan wordt gegeven. In tempels wordt het absoluut niet geapprecieerd als je daar in korte broek en singlet verschijnt. Zorg dat knieën en schouders bedekt zijn. Niet correct gekleed wordt daar gezien als gebrek aan respect voor de Boeddha en in sommige gevallen kan je zelfs de toegang tot de tempel of bezienswaardigheid geweigerd worden. In het contact met monniken gaat dit nog verder. Zo mogen Boeddhistische monniken onder geen beding vrouwen aanraken en andersom dus ook niet door vrouwen aangeraakt worden. Een duidelijke don’t.

dont

Nu we er toch zijn

Ervan uitgaand dat je niet valt onder het soort toeristen dat in de inleiding van dit artikel beschreven worden, doe mee!?! Je hebt niet twaalf uur in een vliegtuig gezeten om bij aankomst bij de dichtstbijzijnde Macdonalds een happy meal te bestellen!?! Als er een ding over dit werelddeel het vermelden waard is dan is het wel een ongelooflijk bijzondere en lekkere keuken. In Zuid Oost Azië bestaat al duizenden jaren een traditie die weet dat voedsel en welzijn direct aan elkaar gelinkt zijn. Ingrediënten, kruiden en specerijen die bekend staan om de medicinale kwaliteiten die zij bezitten, zoals onder andere knoflook, gember, basilicum en koriander worden nadrukkelijk en veelvuldig gebruikt in de Aziatische keuken en dat merk en proef je.

Er zijn weinig dingen te vergelijken met de geur, kleur en smaak van lokale Aziatische specialiteiten en delicatessen. Koken en eten bezit ook in Zuid Oost Azie een speciaal plekje en is voor veel mensen de meest aangename manier om elkaar te leren kennen. Als je wordt uitgenodigd door de lokale bevolking voor een etentje. Gun jezelf die ervaring en neem een ietwat aangebrand gehemelte voor lief. Doen!! Een absolute do!

Author: Ybo

Share This Post On